Hoe maak je een goede video CV?

Jijzelf en jouw collega’s laten shinen in een eigen video CV. Of het nu gaat om detacheren of potentiële nieuwe medewerkers een goede indruk te geven van jouw organisatie: het video CV doet wonderen. Direct een impressie van de (vaak erg leuke) persoonlijkheden die bij en met jou werkzaam zijn.

In drie stappen naar een goede video CV

Wat je zegt, hoe je het zegt, hoe je erbij kijkt, belichting, sfeerbeelden en ga door maar door: het is allemaal belangrijk bij het maken van een video CV. Op deze pagina lees je daar alles over. Op naar jouw beste video CV!

1. Wat ga je zeggen?

Om een goede indruk te maken in jouw video CV is het belangrijk dat je nadenkt over een cliché vraag: ‘wat maakt mij uniek?’ Het antwoord daarop zit vaak in een combinatie van vaardigheden die je hebt. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je knettergoed bent in het organiseren van evenementen èn dat je inhoudelijk veel verstand hebt van recruitment. Die combinatie van organiseren en recruitment is interessant voor het publiek in jouw video CV.

En daarbij: wees zo specifiek mogelijk. Voorkom dat je in algemeenheden vervalt: er zijn al best veel bruggenbouwers, resultaatgerichters en teamspelers (of nog erger: teamplayers) in de wereld. Dus: welk specifiek gedrag laat je zien als je een nieuwsgierige empathische betrokken teamspeler bent?

2. Wat ga je doen?

Als je een briljant unieke combinatie van vaardigheden hebt en je vertelt dit alsof je in de piek van je lunchdip zit, komt je boodschap (helaas) niet over. En dan komen de clichés weer om de hoek: zorg dat je open en op jouw manier energiek overkomt. Hoe? Lees verder!

Op camera komen gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal vaak minder ‘groot’ over dan wanneer je iemand in persoon spreekt. Je komt dan op camera gesloten en een beetje sloom over (ik spreek uit ervaring). Maak jouw gezichtsuitdrukkingen en gebaren groter: breder lachen, meer je wenkbrauwen bewegen en je armen doen gezellig mee. Nu zeg ik zeker niet dat je zoals Jim Carry moet zijn (vreselijke vent), maar wees je in het begin bewuster van je wat je doet met het groter maken van je expressies om jouw boodschap goed te laten shinen. Aanrader: doe van tevoren een aantal gezellige gezichtsopwarmers.

3. Wat wordt de locatie?

Er zijn een paar zaken belangrijk in je locatiekeuze voor een video CV. En dan gaat het niet per se om de locatie zelf maar waar je precies opnames gaat maken op deze locatie.

Zoek een plek die zo min mogelijk galmt, want niets is zo irritant als een onbedoelde echo in je video (men kijkt je video écht niet af als ze alles bijna dubbel horen). Gordijnen, dekbedden, een extra persoon in de ruimte of het gebruik van een externe microfoon doen wonderen tegen echo (…echo).

Ga niet tegen een muur zitten, dit zorgt ervoor dat je weinig diepte in je video CV shots krijgt en geeft een opgesloten gevoel aan de kijker. Je wilt juist openheid uitstralen en een klein beetje meer van de locatie laten zien! Ik ga zelf vaak in het midden van een ruimte zitten/staan, mits de verlichting het toelaat, want…

Zorg ervoor dat jouw knappe hoofd goed belicht is. En wat dit meestal betekent is dat je primaire lichtbron in een hoek van ongeveer 45 graden op de zijkant/voorkant van je gezicht schijnt. Zo kun je bijvoorbeeld dichter bij een raam gaan staan/zitten zodat de ene kant van je gezicht goed belicht is en de andere kant iets meer in een schaduw valt (een light variant van de zogeheten Rembrandt lighting). Geeft een mooi professioneel effect en word je nog knapper van (zegt m’n moeder).

Nóg meer doen met video CV?

Met deze simpele stappen trek jij jouw video CV naar een hoger niveau. Mocht je meer tips willen en nog professionelere video CV’s willen opnemen waarin we goed kijken naar jouw positionering, jouw boodschap en sfeerbeelden: mij vooral wel bellen!